Före intervjun:
Jag är fullständigt övertygad om att jag inte är ensam om att vara "långdygnsmänniska". Skillnaden är att jag har kommit underfund med det och har dragit de oundvikliga konsekvenserna.

Ett okänt antal andra människor går omkring med samma lilla egenhet. MEN DE VET INTE OM DET!! De tvingas förgifta sig själva till sömns varje kväll  med sömnmedel, alkohol eller annat. Sedan tvingas de ta ett annat gift (koffein eller andra droger) för att vakna nästa morgon. Varje dag under ett helt liv!! Hur många av dem går in i väggen, blir utbrända, blir långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade??

Hos många människor utlöser sömnbrist en glupande aptit. De "kompenserar" för den bristande sömnen med att äta! Hur många av dem blir överviktiga och feta? Var kommer "fetmaepidemin" ifrån?

Jag är 165 cm lång och väger 57 kilo. Har inga problem med att hålla vikten. Farsan var ännu kortare än jag, men han vägde 120 kilo!! Periodvis låg han sömnlös varenda natt under veckorna och sov hela helgerna. Kan "långdygns"-egenskapen vara ärftlig?

Under 1970-talet försökte jag desperat att hålla "24-timmarsdygn". Det resulterade i att jag periodvis nästan inte alls fick sova. I sin tur ledde det till att hela immunförsvaret rasade ihop. Jag blev infektionskänslig. Den ena förkylningen avlöste den andra.

Ungefär 1983 började jag med "26-timmarsdygn" under den mörka och kalla årstiden. Sedan dess har jag knappt ens varit snuvig en enda gång. Jag ser ett samband där...

 

Efter intervjun:
Jag berättade om den misstänksamhet, det hån och förakt och det skvaller och förtal som mitt arbete gav upphov till i radhusområdet i Uppsala. Samtliga grannar var arbetare, tjänstemän eller pensionärer. Alla förvärvsarbetande hade reglerad arbetstid. Alla hade arbetsplatsen förlagt till annat ställe än hemmet.

Flyttningen ut på landet medförde en alldeles oväntad bonus. Nämligen följande enkla faktum: Här ute på landet finns en mångtusenårig tradition av lantbruk!! Hur har det pejling på mitt jobb??

Jo, tänk efter: Var arbetar en bonde? Han både bor och arbetar på sin gård, såklart! Bonden lämnar inte sin bostad för att åka till jobbet. Han bor redan på sin arbetsplats. På sin höjd går han ut i lagårn eller ut på åkrarna eller i skogen - men allt i direkt anslutning till bostaden. För mina nya grannar innebar det inget konstigt eller misstänkt att jag vistas i huset veckor i sträck och både bor och arbetar där.

Vilka arbetstider har en bonde? En sak är säker: han har ingen reglerad arbetstid!! Om en kossa hittar på att kalva mitt i natten, då får bonden snällt sitta i lagårn och passa kalvningen. Under bråda tider av vår- och höstbruk tvingas han jobba dygnet runt. Under andra delar av året kan ha ta det mera lugnt. På landet var mina arbetstider därför inget underligt, tvivelaktigt eller suspekt. Bara praktiskt och naturligt.

Grundregeln är: använd tiden så effektivt och förnuftigt som möjligt. Låt inte klockslaget på dagen bestämma jobbet. Gör jobbet när det passar bäst att göra det. Jobba klart med det du påbörjat i stället för att bara tvärt avbryta vid ett visst klockslag.

Det sättet att arbeta är oändligt fjärran från industriarbetares och kontorstjänstemäns hårdreglerade tillvaro. Min fråga blir då: vilket av alternativen mår människan bäst av?