Hej!
Nedanstående skrev jag till redaktionen för Vetandets Värld. Frågeställningen togs upp i programmet, men den avfärdades enligt min åsikt alltför lättvindigt av den medverkande läkaren Harriet Bengtsson.

Just nu målar jag om mitt hus. Ägnar dagarna åt svettdrypande fasadklättring i stekande sol. Och får njuta av att även mitt dygn har 24 timmar. Men så snart mörkret, kylan och inomhusarbetet tar vid, då är jag tillbaka i mitt extrema "långdygn".

DET MÅSTE FINNAS FLER ÄN JAG SOM UPPLEVER SAMMA PROBLEM.
DET BEHÖVER UPPMÄRKSAMMAS!!

Vaddå för problem? Läs nedan och fundera!!




Hej!
Har med intresse följt Vetandets Världs serie om sömn. Jag skriver det
här huvudsakligen för vidare befordran till Torbjörn Åkerstedt. Fast om det verkar journalistiskt intressant, så står jag till förfogande...

Min typ av sömnproblem togs nämligen aldrig upp! Och jag vägrar att tro
att jag skulle vara ensam om dem. Tvärtom är jag övertygad om att massor av människor har det likadant. Men i stället för att göra något åt själva orsaken, bekämpar de symptomen genom att förgifta sig själva till sömns varje kväll. Sedan måste de ta motgift för att vakna nästa morgon...

Problemen började när jag kom hem efter nästan 3 år vid Sudans kust mot
Röda Havet, 1973-75. Där råder ju hett och fuktigt klimat. Dessutom jobbade jag som dykande turistguide. Jobbet var fysiskt krävande i hettan. Jag vistades på gungande båtar under ständigt stekande sol. Vidare vande jag mig vid att dela upp dygnsvilan på två perioder: cirka 6 timmar nattsömn plus 2 timmar siesta på eftermiddagen.

Efter hemkomsten fick jag periodvis inte sova på nätterna. Jag försökte
allt. Självsuggestion, sömnmedel, regelbundna sömnvanor... allt. Ingenting hjälpte. Jag föresatte mig att stiga upp senast vid 8-tiden varje morgon. Men efter att ha fått sova kanske bara en timme dessförinnan (eller inte alls!), gick jag som i en röd dimma hela dagen. Fick ingenting vettigt uträttat. Framåt kvällen blev jag lika pirrande klarvaken igen, liksom under hela natten. "Sömnlöshetsperioderna" återkom ungefär var tredje vecka.

På vintern 1984 stod jag inför att leverera ett bokmanuskript
(VATTENBILDER, ISBN 91-854202-6). Jag hade kontrakt på utgivningen, men deadline för manuslämning närmade sig med oroväckande hastighet. Och jag fick inte sova på nätterna! På dagarna var jag för trött för att orka skriva...

I ren desperation beslöt jag mig för att kapa alla förtöjningar till
omvärldens tider. Jobba tills jag blev trött och sova tills jag vaknade
utvilad. Oavsett tiden på dygnet. Det blev i början 20 timmars oavbrutet
skrivande följt av 10 timmars djup och stärkande sömn Sådana "30-timmarsdygn" fortsatte jag med i ett par kalenderveckor. Så småningom stabiliserade sig dygnsrytmen till 18 timmar vaken plus 8 timmar sömn. Alltså ett "dygn" som för mig var 26 timmar långt. Inte 24!!! Och jodå - manuset blev färdigt i tid.

Alltsedan dess har jag vetat exakt hur jag ska bekämpa svårigheter med
att somna på kvällen. Det är bara att fortsätta jobba tills sömnigheten infinner sig. Sedan att sova tills jag är utsövd. Så enkelt är det!!

Nu har det gått drygt 20 år sedan jag upptäckte mitt "26-timmarsdygn".
Jag har kunnat konstatera att det även har en årsrytm. Från mitten av maj till slutet av september brukar jag kunna hålla "24-timmarsdygn". Alltså insomning och uppvaknande vid ungefär samma tider varje dag. Framåt hösten blir jag allt piggare på kvällarna. Det blir allt svårare att komma upp på morgonen.

I höst- och vintermörkret måste jag då göra en "dygnsvändning" ungefär
en gång per månad. Alltså: tiden för insomning och uppvaknande förskjuts framåt med ungefär 2 timmar per kalenderdygn. Det tar knappt 3 veckor att "komma runt". Och jag kan ägna VARJE dag åt att vara kreativ, verksam och produktiv!! I hela 18 timmar per dygn till på köpet...

Naturligtvis underlättas situationen av att jag ända sedan 1975 är
frilans och egen företagare. Ingen av mina kunder eller klienter lägger sig i vid vilken tid på dygnet jag har utfört jobbet de har beställt. Men det kan ju bli lite knepigt att jonglera med tiderna för möten, konferenser och annat slikt. Om jag beställer tid på Bilprovningen tre månader i förväg, kommer det då att vara "dag" eller "natt" för mig vid den tiden den dagen...? Säkrast har visat sig vara mellan klockan 13 och 15. Men den tiden kan vara vad som helst från "tidig morgon" till "sen kväll" för mig. Ibland "mitt i natten"...

Tidigare bodde jag i ett radhus i Svartbäcken i Uppsala. Största
svårigheten med 26-timmarsdygnet visade sig vara grannarna. De såg bara de neddragna rullgardinerna på dagen. Inte att jag arbetade genom hela natten. Då låg ju de och sussade sött i sina sängar, bakom sina egna rullgardiner! Pratet och skvallret och de syrliga kommentarerna tvingade mig att flytta.

Numera bor jag ensligt ute i skogen med bara två grannar inom synhåll.
När vi träffas, blir deras första fråga: "Vilken tid på dygnet är det för dig just nu?" De verkar både begripa och acceptera.

För mig är problemet alltså inte längre medicinskt utan socialt.

Den stora frågan är då: hur många av mina medmänniskor har samma problem???
MEN UTAN ATT VETA OM DET!!!


Någonstans har jag läst eller hört att min situation kan bero på
bristande insöndring av sköldkörtelhormon. Åtminstone behöver jag äta VÄLDIGT lite för att hålla vikten (165 cm; 60 kg). Under vinterhalvåret småfryser jag precis hela tiden. Min idealiska inomhustemperatur för att slippa frysa är 27-29 grader. Min grundmetabolism är alltså mycket låg. Efter så här många år kan jag knappast skylla på acklimatisering till sudanska temperaturer längre. Tur att jag numera har egen skog och kan elda med ved...

Finns det någon som forskar på ämnet?

HUR LÄNGE SKA VI EXTREMA "LÅNGDYGNSMÄNNISKOR" BEHÖVA LIDA AV ATT DEN HÄR
FÖRBASKADE PLANETEN SNURRAR FÖR FORT RUNT SIN EGEN AXEL???




Bästa hälsningar
Inge Lennmark
Dykeri & Undervattensfoto
Hörnet
740 30 BJÖRKLINGE

Tel. 018-37 30 39
Fax 018-37 30 49
GSM 070-207 29 17

Mailto:inge@lennmark.se
http://www.lennmark.se