Kamerautrustning – teknik

Kamerahus
Rollei 3003 med normalobjektiv


Vidvinkelhöljet med kupolformat frontglas


Närbildshöljet med långt objektivrör
Jag fotograferar enbart med
enögda spegelreflexkameror (ESR)

Som yrkesfotograf kräver jag att kunna ställa skärpan och komponera bilden på en mattskiva innan jag exponerar filmrutan.

Varför inte den populära amfibiekameran Nikonos?
För att alla Nikonosmodeller (utom den kortlivade RS) har "fel" sorts sökare. Skärpeinställning och bildkomposition försvåras.

Valet föll på Rolleiflex 3003
Tidigare har jag använt Nikon F och Pentax. Så kom den lilla och otroligt finurligt konstruerade Rollei 3003. Valet var självklart. Kameran använder 35 mm film i formatet 24x36 mm – men grundidén är densamma som för en Hasselbladare!

Jag byggde två kamerahöljen. Ett för landskaps- och miljöbilder med Zeiss Distagon 16 mm Fisheye (vidvinkelkameran). Det andra för detalj- och närbilder med Rolleinar 105 mm Macro (närbildskameran).

Vidvinkelkameran tar bilder med 140 graders bildvinkel diagonalt, tack vare det kupolformade frontglaset ("domen" på dykarslang). En lins kompenserar för ljusbrytningen i kupolen och gör att jag kan utnyttja objektivets hela avståndsskala från oändligt ner till 17 cm från frontlinsen.

Närbildskamerans långa objektivrör gör att jag kan ställa skarpt från oändligt ner till skala 1:1 på 15 cm avstånd från frontlinsen.

Materialet i höljena är PVC, som värmts, formats och limmats.

Varför två kameror?
Jag vill kunna växla snabbt mellan helbild och närbild under pågående dykning. Byta objektiv på kameran är ju inte möjligt nere i vattnet... och någon makrozoom med brännviddsområde från fisheye till porträttobjektiv existerar inte – ännu. 

Blixtljus - ett nödvändigt ont i vatten
Till bägge kamerorna valde jag Metz 45 CT3. Det är en erkänt robust, stryktålig och driftsäker "pressfotografblixt".
Jag "slaktade" blixtarna och byggde in kretskort och övriga komponenter i ett rör. Blixtbatterierna sitter i ett separat rör på blixtarmen. Blixtarna styrs av kamerans TTL-automatik.

Så här liten
är kameran utan undervattenshölje!

   
Distagon 16 mm Fisheye och
Rolleinar 105 mm Macro


Metz 45 CT4
(Jag har CT3, utan fyllnadsljus-
reflektor)

Innanmätet i ett blixthölje
Behöver Du undervattenshöljen
till kamera, blixt eller andra instrument?
Jag "skräddarsyr" höljen enligt Dina önskemål.

Välkommen med Din förfrågan!

Till webplatsens startsida
To site home page in English
Kontakta mig
To this page in English
Copyright © Inge Lennmark