Pågående projekt
INNANHAV
Somrarna 1990-2007 låg jag ute med min kombinerade husbil och rullande dykstation med fotolabb. Jag dök (vanligen från stranden) och fotograferade i Östersjön – fiskar, småkryp, växter, miljöer...
Nu har jag fått ihop bilder som skildrar hur den minskande salthalten från Kullaberg till Haparanda avspeglas i växt- och djurlivets sammansättning. Från övervägande marina arter i söder till ren sötvattensmiljö längst uppe i norr.
   
Det är dags att redovisa projektet! Nu har min bok INNANHAV äntligen kommit i tryck. Bokens "nätupplaga" kan laddas ner gratis. Kolla nätupplagan och beställ ditt tryckta exemplar!
 

Foto © Åke Rönnberg (Grönsvik, Nordingrå)
 

Luftfyllning vid Hallshuk, Gotland
 
Bussen är fyrhjulsdriven och tar sig fram överallt.
Ombord finns kompressor för dykluft, dyk- och undervattensfotoutrustning, resurser för att framkalla färgdiafilm i fält och skanna och e-posta bilder. Hela 90 watt solceller på taket ser till att jag aldrig blir utan elström. Förråden av mat, gasol, dricksvatten och allt annat räcker för att bo och arbeta fältmässigt veckor i sträck.

Blir det några fler expeditioner med dykarbussen?

Under mer än 2 år
handlade allt om att göra bok!
Jag beslöt att göra hela boken bakvänt...
   
Andra börjar med att skriva ett manus.
Sedan letar de bilder för att illustrera texten.
Slutligen kombinerar de text och bilder i en layout.
Jag gjorde i stället så här:
   
Först sorterade jag alla bilderna. Frågan var:
• vilka bilder förtjänar att visas?
• vilka bilder hör ihop i olika kategorier?
• hur många bilder ligger i varje kategori?

   
Tänk dig att bilderna låg sorterade i högar.
Antalet bilder i en viss hög fick avgöra hur stort utrymme tillhörande avsnitt skulle få i boken.
   
Alltså: bilderna fick bestämma bokens uppläggning och innehåll – i stället för tvärtom!

 

Då var det dags att jobba med själva boken
   
Enligt min bakvända metod
layoutar jag först bilderna på varje uppslag
reserverar utrymme för text
fyller textutrymmet med "dummytext"
skriver slutligen in "riktig" text i den färdiga layouten.
   
Till och med publiceringen blir helt bakvänd
Andra böcker är "jättehemlis" tills de "släpps", helst i samband med en dyr lanseringskampanj.
   
Jag publicerade i stället bokens avsnitt efterhand som de blev klara. Till på köpet i en "nätupplaga", som kan laddas ner GRATIS!!    Kolla här   
   
Intresset för nätupplagan visade sig så stort att jag vågade bekosta en upplaga tryckt på papperr...



Nästa projekt blir att försöka sälja böcker!

Jag har fått in så många förhandsbeställningar på INNANHAV, att vad jag tar in på den försäljningen nätt och jämnt räcker för att bekosta tryckningen. Eventuell egen betalning för 20 års arbete med INNANHAV blir alltså beroende av den fortsatta försäljningen...

 

BILDPROGRAM PÅ CD

Bildvisningar var förr en serie diabilder som visades i projektor.
Nu finns möjligheten att skanna bilderna och ställa samman dem i ett bildspelsprogram typ PowerPoint eller liknande. Bildspelet visas på datorskärm eller med videoprojektor.

Vintertid försörjde jag mig tidigare till stor del på att hålla bildföredrag. Jag har ett stort antal diaserier med visningsduplikat. De ligger prydligt ordnade i projektormagasin med tillhörande "körschema" och manuskript eller stolpar för bildkommentarerna. Allt klart att köra.

Idag kan jag skanna bilderna och överföra bildprogrammen till CD.
Men då inställer sig en rad frågor:

  • Jag måste försörja mig på det här... kommer jag att kunna sälja skivorna i många exemplar? Eller blir bara ett exemplar sålt, som sedan piratkopieras i massupplaga...?

  • Bildserierna måste förses med ljud – åtminstone talad kommentar. Bildhantering har jag hyfsad koll på, men digitalt ljud har jag bara ytterst dimmiga begrepp om. Hur gör man? Filformat? Komprimeringsnivåer? Optimering filstorlek–ljudkvalitet?

  • Jag har hittills gjort ett digitalt lagrat bildprogram, "Östersjöns levande skatter", i form av ett PowerPoint-bildspel. Jag har testat att ljudlägga det, men ljudet kan bara synkas till en bild i taget. Om man stoppar och startar om, måste man backa till närmaste "ljudsynkade" bild för att få med ljudet igen. Måste man verkligen stycka upp ljudet i en massa småfiler, var och en länkad till en viss bild i programmet? Finns det smartare sätt?

  • Vad finns det för marknad för sånt här, i en tid översvämmad av bilder? Det tar cirka en månad att överföra ett 45-minutersprogram med ljud från dia till CD. Vem betalar den tiden?

  • Bildspel innebär att bilderna visas i en bestämd ordningsföljd. Vore det kanske bättre att presentera bilderna i en webbplatsliknande html-struktur med hyperlänkar kors och tvärs – fast på CD så att även någorlunda högupplösta bilder kommer fram blixtsnabbt?

Färgtryck på papper är fruktansvärt dyrt. Och kan inte ändras när det väl är färdigtryckt. Ska den planerade boken INNANHAV kanske förvandlas till någonting på CD eller webbserver?

 

   
Till webplatsens startsida
To site home page in English
Kontakta mig
To this page in English
Copyright © Inge Lennmark