Tidskriftsartiklar med layout

Sedan många år har jag medverkat i Sportdykarförbundets tidning Sportdykaren och i tidningen DYK. I DYK har jag haft egna artiklar, bilder eller översättningar publicerade i varenda utgåva sedan tidningen startade 1983. Mitt huvudtema är djur och växter i vatten – deras levnadsvanor och livsvillkor, och den miljö de lever i.

Nyligen började jag göra layoutskisser till mina egna artiklar. Då kan jag presentera artikeln i ”färdigt” skick, i exempelvis PDF-format:

Östersjöns levande skatter:
Grönsakslandet

Östersjöns tångskogar blir precis det som varje dykare gör dem till. Oändliga brungröna enformiga fält av vajande tångbuskar. Eller en färgrik myllrande förtrollad sagoskog med gömslen och krypin, och med massor av spännande invånare. Välj själv!

Ladda hem PDF-fil



573 kB

Livets gilla gång
Naturen är dynamisk, inte statisk.
Vad menas med det?
Var allt bättre förr?
Är alla förändringar till det sämre?
Vad kan vi lära av våra erfarenheter?
370 kB
Våra minsta små
Behöver dykare ha mikroskop för att titta på mikroorganismer? Inte alltid. Ibland klumpar mikroberna ihop sig till stora täta ansamlingar eller kolonier. Sådana blir gott och väl synliga för blotta ögat. Andra gånger skapar deras ämnesomsättning restprodukter som väcker både uppmärksamhet och förundran.
568 kB
Dykning på Östersjöns fossila korallrev:
Pallkanten

Korallrev i Östersjön? Jomenvisst – fast de bildades förstås för sisådär en halv miljard år sedan. Koralldjurens skelett finns kvar – och idag bildar de berggrund och havsbotten. Fossiljägare och souvenirplockare letar korallbitar i strandgruset runt Öland och Got-land. Dykning längs öarnas branta västsidor ger fortfarande lite ”korallrevskänsla”.
637 kB
Gotland Runt – på skärplan
Tångskogarna glesnar på de vidsträckta kalkhällarna runt Öland och Gotland. Blåstång och sågtång ersätts av fintrådiga alger, som lossnar och driver iväg i väldiga sjok. Vad händer med Östersjön? Innan frågan ”varför” kan besvaras, måste läget undersökas med karteringar och inventeringar.
Torleif Malm och Martin Isæus avspanade Gotlands bottenlandskap – med skärplan.
323 kB
Dykningens tre potenser
Dykning i tropiska vatten, i nordiska kustvatten och i insjöar är var för sig lika intressant, vackert och spännande – bara man tar hänsyn till...
... dykningens tre potenser.
Häpp! Här har potens inte ett dugg med manlig virilitet att göra. Utan med potensräkning. Exempelvis är tre tiopotenser av ett avstånd meter, decimeter och centimeter...
Potensräkning, vad har det med dykning att göra? Jo, med sikten i vattnet och måtten på det som lever där. Dykningen kan grovt delas upp på tre områden: tropikerna, nordiska kuster och insjöar. De skiljer sig åt med vardera en tiopotens av en meter.
593 kB
Rutor under Ölandsbron
Kombinera dykning med marinbiologisk forskning – det är en dröm bland många naturintresserade ungdomar. Några studenter vid Högskolan i Kalmar har gjort drömmen till verklighet. Fast inte i varma blå böljor med korallrev, utan i kylan och gröndiset i Kalmarsunds bräckta vatten.
342 kB
Norra Midsjöbanken
Midsjöbankarna ligger i Östersjön mellan Öland och Gotland. Där går vågorna höga. Både Östersjöns vågor och miljödebattens. Greenpeacefartyget Rainbow Warrior besökte Norra Midsjöbanken sommaren 2002. DYK hade en reporter med på färden. Följderna blev ödesdigra.
263 kB
Till webplatsens startsida
To site home page in English
Kontakta mig
To this page in English
Copyright © Inge Lennmark